Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów. W tej wersji jest aromatyczna i naszpikowana przyprawami. Biała kiełbasa w piwie to danie, które przygotujesz na ciepłą kolację, jako dodatkowe danie na grilla lub podczas Wielkanocy. Świetnie smakuje z chrzanem lub sosem musztardowym.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1134
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1134
Składniki
W małej miseczce wymieszaj olej wraz z musztardą (może być ostra lub tradycyjna, taka jak lubisz). Tak przygotowaną marynatą natrzyj białe kiełbasy z każdej strony. Pamiętaj, aby rozciąć je w taki sposób, aby piekły się osobno.
Włóż kiełbasy do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalej jasnym piwem i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki oraz kilka ziarenek pieprzu. Piecz przez ok. godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną. Aby kiełbasa dobrze się zarumieniła z każdej strony, w połowie pieczenia obróć ją.
Umyj pod bieżącą wodą pieczarki. Posiekaj je wraz z cebulami na drobną kostkę. Podsmaż wraz z pieczarkami na patelni, doprawiając solą i pieprzem.
Upieczoną kiełbasę wyłóż na talerz. Podawaj z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Świetnie smakuje też z sosem chrzanowym lub dodatkową musztardą.