Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa w winie i cebuli

Biała kiełbasa w winie i cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 276

czyli wielkanocny klasyk

Składniki

  • Kiełbasa biała surowa – 1 kg
  • Boczek wędzony – 150 g
  • Cebula – 4 szt.
  • Białe wino – pół szklanki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Musztarda francuska – 4 łyżeczki
  • Miód – 2 łyżeczki
  • Majeranek – 2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała kiełbasa w winie i cebuli

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w niewielką kostkę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem).

  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy na boczku.

  3. Na cebuli układamy kiełbasę i przekłuwamy każde pętko w kilku miejscach.

  4. Czas na zalewę: do wina dodajemy sos sojowy, musztardę, miód, majeranek i pieprz. Całość mieszamy i rozlewamy równomiernie po kiełbasie.

  5. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45 minut.

  6. Teraz odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy na 10 min włączyć grilla, jeżeli kiełbaski nie są przypieczone. No i gotowe, smacznego !!! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń