Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie niedrogie i proste przepisy, kotlety bidulki to zdecydowanie propozycja dla was. To wręcz idealna propozycja dla oszczędnych kucharzy, którzy nie lubią marnować żadnych składników. Bidulki to również świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 61
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 61
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy tłuczka lub przepuść przez praskę, tak aby powstało gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj tak aby powstała jednolita masa.
Przygotuj nadzienie do kotletów. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Poczekaj, aż z patelni odparuje nadmiar płynu. Dopraw całość solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną podziel na kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich rozpłaszcz w rękach, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środku połowy placków ułóż porcję farszu grzybowego, a następnie przykryj je plackami bez farszu. Sklej dobrze brzegi i uformuj kotleciki.
Kotlety Bidulki smaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionym sosem lub surówką. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż możesz też podawać je na zimno.