Do góry

Dania główne Przepis na:

Bifteki z kurkami w sosie śmietanowym

Bifteki z kurkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 1097

Dodano:

Odsłon: 97

Bifteki to kotlety z mięsa mielonego pochodzące z kuchni greckiej. Nadziewa się je serem feta. Podałam je z kurkami i sosem śmietanowym.

Składniki

  • Mięso mielone (500g)
  • Feta owczo-kozia (200-250g)
  • Jajko (1szt.)
  • Oliwa z oliwek (kilka łyżeczek)
  • Mieszanka przypraw do bifteków: sól, czosnek, cebula, papryka, cząber, majeranek, kurkuma, kminek, chilli, kolendra, imbir, czar
  • Kurki (opak.), sól, pieprz.
  • Sos śmietanowy: masło (1 łyżka), śmietana 12% (250ml), fix zupa z kurek (1/2 opak.)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso zmielić na średnich oczkach
    2. Dodać jajko, przyprawy, trochę oliwy
    3. Dobrze wyrobić masę
    4. Podzielić na porcje.
    5. Na posmarowanej oliwą desce ułożyć płaski kotlet
    6. Nałożyć kawałek fety

  2. 7. Zwinąć jak zraz, dobrze skleić boki
    8. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

  3. 9. W międzyczasie przygotować kurki: kurki w misce zalać wodą wrzącą z solą, po kilku minutach przelać 2-3 razy zimną wodą. Odcedzić.
    10. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić kurki, doprawić solą i pieprzem.
    11. Dusić ok. 10 min., dodać śmietanę i fix.

  4. 12. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotleciki z każdej strony aż się zrumienią (ok. 10min)
    13. Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i niech dochodzą ok. 15 min.
    14. Podawać z ziemniakami, kurkami w sosie śmietanowym i dowolną sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń