Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5703
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8904
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7983
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5486
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5703
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8904
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7983
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5486
Składniki
Mięso podgotować w całym kawałku około 1/2 godziny. Grzyby suszone namoczyć. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Kapustę kiszoną przepłukać i drobno pokroić. Kapustę poszatkować.
Układać w dużym garnku następujące warstwy: biała kapusta, kiszona kapusta, kawałki pokrojonego mięsa. Idealnie jest kiedy proporcje kapusty białej do kiszonej są jak 2:1. Następnie dodać pokrojone śliwki, pieczarki, grzyby pokrojone wraz z wodą w której się moczyły. Potem kolejne warstwy tych samych składników. Tych warstw łącznie powinno być cztery. Garnek uzupełnić wodą i włączyć gaz.
Kiedy bigos zacznie się gotować dodać przyprawę do bigosu. Z firmy "Prymat" jest bez glutaminianu sodu i innych substancji konserwujących. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Dodać też 2-3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i nieco ostrej papryki. Nie dodawać soli, gdyż kapusta kiszona jest słona. Gotować 3 godziny. Należy często mieszać drewnianą łyżką aby uniknąć przypalenia.