Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos:

Bigos:

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 2544

To smaczne, sycące danie, które wszystkim smakuje. Jest pracochłonne ale można zrobić większą ilość i zamrozić . Bywają dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu i w takich sytuacjach się świetnie sprawdza.

Składniki

  • 1,5 kg słodkiej kapusty
  • 2 kg kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • 2 kg łopatki
  • 70 dag dobrej jakościowo kiełbasy
  • 1/2 kg mocno wędzonego boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka gęstych, domowych powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki domowego smalcu
  • sól, pieprz i słodka papryka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć w dwóch szklankach wody.
    Kapustę słodką zszatkować i ugotować w osobnym garnku razem z namoczonymi grzybami i wodą w której się moczyły.
    Kiszoną kapustę przepłukać , pokroić nożem drobniej, zalać wodą tak, by była przykryta i gotować aż zmięknie.
    Łopatkę pokroić w plastry a następnie w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach smalcu.Osobno usmażyć kiełbasę z boczkiem. Połączyć obie kapusty i usmażone mięso, kiełbasę i boczek. Dodać koncentrat, powidła, miód i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu przez 2 godziny.
    Następnego dnia ponownie wstawić bigos na mały ogień i smażyć często mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 lutego PPyszny...bigos zawsze się sprawdza:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń