Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny bigos sycący i rozgrzewający zapokoi apetyt nawet największego łasucha.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Składniki
Kapustę kiszona pokroić drobno, zalać małą ilością wrzącej wody i gotować do miękkości. Kapustę świeżą oczyścić, poszatkować igotowac razem z grzybami. Mięso wieprzowe zrumienić na tłuszczu. Włożyć razem z boczkiem do kapusty kiszonej i dusić. Słoninę stopić i dodać do bigosu. Mięso i boczek wyjąć z kapusty I pokroić w kostkę. Kapustę świeżą połączyć z kisoną, kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wieprzowinę i boczek razem z kiełbasą włożyć dokapusty, dodać pomidory lub przecier,doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Zagotować. Im więcej gatunków mies zawiera bigos tym jest lepszy. Można dodać różne pieczenie. Dodatek czerwonego wina pppogromnie podnosi smak. Można także dodać łyżkę powideł śliwkowych lub pomidorowych. Suszone śliwki, jabłka i gruszki. Bigos doskonale przechowuje się w słoikach, przed zagotowaniem trzeba dobrze go wysmażyć. Do bigos Można dodać zasmażkę przygotowana na liuszczu z cebula, jednak wtedy bigos nie można przetrzymywać ( kwaśnieje). Gotowe. SMACZNEGO!!!