Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam wam pięknie w ten słoneczny piątek, jak wam mija dzień ja jestem załamana ale jeszcze może wszystko się ułoży przez pomyłkę coś pousuwałam coś na blogu i jest on niewidoczny ale jeszcze gdzieś głęboko w sercu mam nadzieję że znajdzie się jakiś informatyk który mi w tym pomoże no cóż tak to jest jak człowiek się nie zna
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 165
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 165
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Składniki
Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać opłukane skóry wieprzowe i udka drobiowe, wsypać suszoną włoszczyznę i dodać ziela angielskie oraz liście laurowe jak również przyprawę uniwersalną, całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości skór i udek kurczaka w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Gdy skóry i mięso są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły a do wywaru przełożyć przygotowaną kapustę kiszona swojską lub kupną i gotować na małym ogniu do jej miękkości
Jak już kapusta jest odpowiednio miękka wtedy dodać pokrojone w kostkę plastry szynki konserwowej i wsypać dwie łyżki majeranku chwilę pogotować a w międzyczasie przygotować mięso czyli skóry pokroić na mniejsze części a udka kurczaka oczyścić z kości i również pokroić drobniej, pogotować z piętnaście minut z dodanym mięsem i dodać pokrojoną w krążki kiełbasę zwyczajną i gotować na małym ogniu do czasu aż bigos zacznie ładnie gęstnieć
Jak już gotujący się bigos zmienił ładnie swój kolor i widać mniejszą część wody wtedy dodać oba słoiczki przecieru pomidorowego i wsypać cukier, chwilę pogotować do widocznej gęstości bigosu wtedy wsypać jeszcze łyżkę majeranku, zamieszać zagotować i gotowe bigos nadaje się do zjedzenia. Kiedyś mój dziadek bigos gotował trzy dni aby był smaczny mój to taka szybka wersja a czas całego gotowania to tak mniej więcej do dwóch godzin, wyszedł przepyszny a to za sprawą dodanych skór wieprzowych
Ugotowany bigos można mieć jako dodatek do ziemniaków na obiad jak również można go zajadać z chlebem, ile się zje tyle się zje resztę można jeszcze gorący zapakować w słoiki i szczelnie zakręcić pozostawiając do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić do lodówki i będziemy mieli gotowy bigos na zbliżające się na przykład święta Wielkanocne ale to już państwa decyzja jeśli dłuższy okres przechowywania potrzebny wtedy trzeba słoiki za pasteryzować przez piętnaście minut