Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi

Bigos cygański - na pewno nie tak sobie go wyobrażałam:). Nie ma w nim kapusty jak w naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:).
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi
Składniki
- Pulpety:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
- 1 mała cebula
- ...
- Sos:
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300g pieczarek
- 500g passaty pomidorowej
- 6 ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej
Składniki
- Pulpety:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
- 1 mała cebula
- ...
- Sos:
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300g pieczarek
- 500g passaty pomidorowej
- 6 ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej

Etapy przygotowania
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1356

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12388

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15533
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1356

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12388

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15533



Składniki
- Pulpety:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
- 1 mała cebula
- ...
- Sos:
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300g pieczarek
- 500g passaty pomidorowej
- 6 ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.