Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi

Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8959

Dodano:

Odsłon: 828

Bigos cygański - na pewno nie tak sobie go wyobrażałam:). Nie ma w nim kapusty jak w naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:).

Składniki

  • Pulpety:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
  • 1 mała cebula
  • ...
  • Sos:
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 500g passaty pomidorowej
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni.

  2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń