Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 257
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104567
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 351
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9080
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 257
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104567
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 351
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9080
Składniki
Kapustę dobrze jest kupić z dwóch różnych źródeł ;) Pokroić ją drobno, włożyć do dużego garnka (min. 3,5 l), wrzucić 3-4 śliwki, laur, ziele, parę ziarenek pieprzu, podlać odrobinę wodą. Zacząć duszenie. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć przez 5-6 minut pokrojone w kostkę mięso i przełożyć je następnie do kapusty. W międzyczasie opłukać grzyby, udusić je w małej ilości wody (wody po grzybach nie wylewać - przyda się w dosmaczaniu bigosu :)) Gdy już będą miękkie, przełożyć do gara z kapustą.(Większe grzyby można pokroić). Najlepszy bigos jest po kilku dniach gotowania: wstawiamy co dzień na kilkadziesiąt minut na gaz, zdejmujemy - studzimy - i następnego dnia to samo. 3 (5 ) dnia dosmaczamy: winem, miodem, pozostałymi śliwkami, pieprzem i ewent. solą.