Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 293
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6687
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241348
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2423
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 414
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 293
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6687
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241348
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2423
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 414
Składniki
Kapustę dobrze jest kupić z dwóch różnych źródeł ;) Pokroić ją drobno, włożyć do dużego garnka (min. 3,5 l), wrzucić 3-4 śliwki, laur, ziele, parę ziarenek pieprzu, podlać odrobinę wodą. Zacząć duszenie. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć przez 5-6 minut pokrojone w kostkę mięso i przełożyć je następnie do kapusty. W międzyczasie opłukać grzyby, udusić je w małej ilości wody (wody po grzybach nie wylewać - przyda się w dosmaczaniu bigosu :)) Gdy już będą miękkie, przełożyć do gara z kapustą.(Większe grzyby można pokroić). Najlepszy bigos jest po kilku dniach gotowania: wstawiamy co dzień na kilkadziesiąt minut na gaz, zdejmujemy - studzimy - i następnego dnia to samo. 3 (5 ) dnia dosmaczamy: winem, miodem, pozostałymi śliwkami, pieprzem i ewent. solą.