Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos ugotowany ze świeżej kapusty pozostałej po zdjęciu liści na gołąbki, kiszonej kapusty, śliwek oraz pokrojonych pieczarek, boczku i kiełbasy, doprawiony przyprawami.
szatkownica, nóż, garnek,
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1395
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4330
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1395
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4330
Składniki
Świeżą kapustę szatkujemy, obraną marchew kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy go garnka, liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy sól, ale ostrożnie żeby nie był bigos za słony bo jeszcze dojdzie wędzony boczek i kiszona kapusta która też zawiera sól, podlewamy 800 ml wody i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.
W między czasie kroimy w kostkę wymyte pieczarki, wędzony boczek i kiełbasę. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone pieczarki i mięsa, mieszamy i gotujemy dalej.
Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i wkładamy do gotujących się składników. Całość kilkakrotnie musimy wymieszać podczas gotowania. Bigos po dodaniu kiszonej kapusty gotujemy 60 minut i kilka razy musimy go przemieszać. Po godzinnym gotowaniu odstawiamy pod przykryciem. Wieczorem ponownie zagotowujemy i dodajemy pokrojone zieleniny i mrożone śliwki pokrojone w kostkę. Gotujemy ponownie 60 minut. I tak ja gotuję bigos trzy dni. Z rana godzinę i wieczorem godzinę.
W drugim dniu gotowania możemy dodać pastę rosołową oraz pozostałe przyprawy. W trzecim dniu dodajemy koncentrat pomidorowy, próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku i gotujemy 15 minut.
Gotowy bigos możemy włożyć gorący do słoików, podać ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego !!!