Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos na golonce to jeden z najsmaczniejszych wariatów tej tradycyjnej polskiej potrawy, a zarazem idealne danie na chłodne jesienne wieczory.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6369
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114633
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6369
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114633
Składniki
Namocz grzyby. Następnego dnia przełóż je (wraz z wodą, w której się moczyły) do garnka i dolej tyle wody, by było jej około 2 l. Lekko osól wodę i ugotuj w niej obraną włoszczyznę i golonkę (w całości), z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Odcedź wywar. Zachowaj golonkę, grzyby i jedną marchewkę.
Do dużego garnka z grubym dnem wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Usmaż do wytopienia tłuszczu. Dodaj posiekane cebule i smaż do ich zeszklenia.
Do garnka włóż lekko odciśniętą kapustę kiszoną (możesz ją nieco posiekać) oraz drobno poszatkowaną kapustę białą. Dodaj też owoce jałowca, pokrojone na kawałki śliwki, kminek oraz korę cynamonu. Zalej odcedzonym wywarem i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, co pewien czas mieszając. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Oddziel mięso golonki od skóry i kości, pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do kapusty. Dodaj także grzyby, startą na tarce marchewkę i pozostałe przyprawy (majeranek, wędzoną paprykę) oraz czerwone wino. Gotuj przez kolejną godzinę.
Odstaw bigos na dobę w chłodne miejsce, po czym zagotuj ponownie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj bigos na golonce z pieczywem.