Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki bigos można nazwać tradycyjnym, bo robiła go moja mama, babcia i prababcia, robi go moja córka i wnuczka też potrafi :) życzę smacznego :)
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11411
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 182
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11411
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 182
Składniki
Kapusty nie płuczę, gdyż w ten sposób pozbywa się jej wszystkich dobrych wartości, które zawiera. Wrzucam do większego garnka, podlewam 3 szklankami wody i wstawiam do gotowania. W tym czasie kroję w dużą kostkę produkty mięsne i oddzielnie przysmażam na smalcu, przy każdej porcji wrzucam po kolei do garnka z kapustą. W czasie kiedy mięso się smaży, kroję cebulę w talarki, czosnek siekam i wrzucam do gara. Teraz kruszę grzyby suszone, kroję na połówki śliwki i dodaję wiadomo gdzie. Wrzucam liście laurowe, ziela angielskie, gotuję na wolnym ogniu ok. 3 - 4 godziny, wszystko zależy od jakości kapusty, niektóre szybko są miękkie a inne nie. W trakcie gotowania kapustę mieszam od czasu do czasu, jeśli widzę, że kapusta jest za sucha to dolewam szklankę wody, jeśli się lekko przypali, to jest jej urok i smak, lekka przypalenizna nie zaszkodzi a wręcz odwrotnie. Przed końcem gotowania dodaję pieprz mielony, majeranek i wino. Smacznego :)