Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos od pokoleń

Bigos od pokoleń

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 21904

Taki bigos można nazwać tradycyjnym, bo robiła go moja mama, babcia i prababcia, robi go moja córka i wnuczka też potrafi :) życzę smacznego :)

Składniki

  • 3 kg sprawdzonej kapusty kiszonej, nie ukwaszanej octem !!! to podstawa dobrego bigosu
  • ok. 800 g boczku wędzonego
  • ok. 600 g kiełbasy typu śląska
  • ok. 600 g świeżego mięsa z karkówki
  • 3 średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku, ja daję pół dużej główki
  • 2 spore garści pokruszonych suszonych grzybów
  • 100 g wędzonych lub suszonych śliwek
  • ok. 5 liści laurowych
  • ok. 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 garści majeranku pod koniec gotowania
  • 2 - 3 łyżki smalcu do przysmażenia składników mięsnych
  • ew. szklanka czerwonego wytrawnego wina na koniec gotowania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos od pokoleń

Przygotowanie

  1. Kapusty nie płuczę, gdyż w ten sposób pozbywa się jej wszystkich dobrych wartości, które zawiera.
    Wrzucam do większego garnka, podlewam 3 szklankami wody i wstawiam do gotowania.
    W tym czasie kroję w dużą kostkę produkty mięsne i oddzielnie przysmażam na smalcu, przy każdej porcji wrzucam po kolei do garnka z kapustą.

    W czasie kiedy mięso się smaży, kroję cebulę w talarki, czosnek siekam i wrzucam do gara.


    Teraz kruszę grzyby suszone, kroję na połówki śliwki i dodaję wiadomo gdzie.


    Wrzucam liście laurowe, ziela angielskie, gotuję na wolnym ogniu ok. 3 - 4 godziny, wszystko zależy od jakości kapusty, niektóre szybko są miękkie a inne nie.


    W trakcie gotowania kapustę mieszam od czasu do czasu, jeśli widzę, że kapusta jest za sucha to dolewam szklankę wody, jeśli się lekko przypali, to jest jej urok i smak, lekka przypalenizna nie zaszkodzi a wręcz odwrotnie.


    Przed końcem gotowania dodaję pieprz mielony, majeranek i wino.

    Smacznego :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 20 stycznia U mnie też taki bigos od pokoleń, tylko grzybów nie kruszę, a dodaję w plasterkach, tak jak są ususzone. Pozdrawiam po staropolsku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń