Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone grzyby. Ja nie dodaję śliwek, bo rodzina ich w bigosie nie toleruje.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6261
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9151
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8816
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6261
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9151
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8816
Składniki
Śliwki umyć, pomoczyć około godziny, usunąć pestki, posiekać. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w małej ilości wody. Mięso obsmażyć na części tłuszczu, udusić na półmiękko, w czasie duszenia dodać pokrojoną w plastry cebulę. Kapustę ugotować z boczkiem z niewielkim dodatkiem wody. Boczek wyjąć z kapusty półmiękki. Boczek, mięso i grzyby pokroić w paski, dodać do kapusty, dodać też do niej wywar z grzybów, śliwki i sos z duszenia mięsa. Gotować kapustę do miękkości wszystkich składników . Kiełbasę pokroić w półkrążki, okrawki szynki w kostkę, podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Do kapusty dodać podsmażoną wędlinę, sól, pieprz, majeranek. Zagotować. Na koniec wlać wino. Bigos powinien być gęsty, łekko podpływający sosem. Należy uważać, aby nie dodać za dużo wody do gotowania kapusty), pamiętając, że rozwodni ją jeszcze wywar z grzybów i sos. Uwagi: Nasze babcie gotowały bigos przez 3 dni. Był odstawiony na brzeg pieca i dochodził do miękkości. Im dłużej był gotowany tym był smaczniejszy. Trzeba jedynie było mieszać od czasu do czasu aby się nie przypalił.