Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone grzyby. Ja nie dodaję śliwek, bo rodzina ich w bigosie nie toleruje.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2904
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 443
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2469
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2904
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 443
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2469
Składniki
Śliwki umyć, pomoczyć około godziny, usunąć pestki, posiekać. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w małej ilości wody. Mięso obsmażyć na części tłuszczu, udusić na półmiękko, w czasie duszenia dodać pokrojoną w plastry cebulę. Kapustę ugotować z boczkiem z niewielkim dodatkiem wody. Boczek wyjąć z kapusty półmiękki. Boczek, mięso i grzyby pokroić w paski, dodać do kapusty, dodać też do niej wywar z grzybów, śliwki i sos z duszenia mięsa. Gotować kapustę do miękkości wszystkich składników . Kiełbasę pokroić w półkrążki, okrawki szynki w kostkę, podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Do kapusty dodać podsmażoną wędlinę, sól, pieprz, majeranek. Zagotować. Na koniec wlać wino. Bigos powinien być gęsty, łekko podpływający sosem. Należy uważać, aby nie dodać za dużo wody do gotowania kapusty), pamiętając, że rozwodni ją jeszcze wywar z grzybów i sos. Uwagi: Nasze babcie gotowały bigos przez 3 dni. Był odstawiony na brzeg pieca i dochodził do miękkości. Im dłużej był gotowany tym był smaczniejszy. Trzeba jedynie było mieszać od czasu do czasu aby się nie przypalił.