Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny bigos staroplski. Jedyne co pominęłam w tym przepisie słonina. Można jej dodać w ilości 250 g. Taki bigos gotowałam trzy dni.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 481
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21953
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 481
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21953
Składniki
Kiszoną kapustę umieścić na durszlaku i wypłukać ( moja babcia moczyła kiszoną kapustę 12 godzin, ale to była kapusta kiszona przez niąi jak babcia mawiała miała dużo kwasu). Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można namoczyć na kilka godzin w garnku w wodzie, potem dobrze odcisnąć w rękach. Kapelusze grzybów umyć i namoczyć w wodzie ok. 1 szklanki, po 20 minutach namaczania ugotować grzyby przez 10 minut. Odstawić. Kiedy kapustę kiszoną mamy przygotowaną do dalszego gotowania obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Białą kapustę drobno poszatkować nożem lub na mandolinie. Rozgrzać trochę oleju dodać cebulę, kminek ( pomiń jeśli nie lubisz) białą i kiszoną kapustę. Obsmażać całość od czasu do czasu mieszając. Podlać szklanką wody z grzybów oraz dodać przyrawy: ugotowane grzyby, liście laurowe, ziele i jałowiec i wędzone śliwki. Gotować do dwóch godzin. Zdjąć z kuchenki i wynieść w chłodne miejsce. Drugiego dnia nastwić ponownie garnek. Na patelni zrumienić umyte, pokrojone w kostkę mięsa. Robić to partiami aby mięso sie zrumieniło a nie ugotowało. Przełożyć mięsa do garnka z kapustą. Na patelni gdzie smażone były mięsa usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Całość dodać do kapusty i gotować dwie godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie ponownie wynieść garnek w chłodne a nawet zimne miejsce ( najlepiej w mroźny dzień wynieść na taras, balkon).Trzeciego dnia do gotującego się bigosu dodać usmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Doprawić pieprzem, cukrem i solą jeśli trzeba. Bigos można też piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu. Wtedy wszytsko robimy dokładnie tak jak pierwszego dnia. Drugiego dnia po dodaniu mięs, kiełbasy i boczku wstawić naczynie żaroodporne z bigosem na 5-6 godzin i piec bardzo powoli aby lekko "mrugał". Po tym czasie doprawiamy i mieszamy.