Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 354

Dodano:

Odsłon: 180

Bigos na uroczyste, rodzinne spotkania.

Składniki

  • Mięso wieprzowe (np. łopatka lub szynka) - 40 dag
  • Kiełbasa wiejska - 25 dag
  • Boczek surowy - 20 dag
  • Udka z kurczaka - 2 szt.
  • Grzybki suszone - 5-6 szt.
  • Pieczarki - 20 dag
  • Śliwki suszone
  • Cebula - 2 szt.
  • Kiszona kapusta - 1 kg
  • Kapusta biała - 1 kg
  • Czerwone wino (wytrawne) - 1/2 szklanki
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Ziele jałowca - kilka ziaren
  • Liść laurowy - 3-4 szt.
  • Kminek - 1 łyżeczka
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy - 1 kartonik (ok. 500g)
  • Pieprz biały
  • Olej do smażenia
  • 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzybki suszone namaczać w wodzie przez 2 godziny. Grzybki oraz śliwki przepłukać w gorącej wodzie. Mięso wieprzowe doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Udka kurczaka również doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać i posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.

  2. W dużym garnku rozgrzać około 6 łyżek stołowych oleju. Wrzucić cebulkę, podsmażać przez około 3 minuty. Dodać przygotowane pieczarki, grzybki i śliwki. Podsmażać maksymalnie 3 minuty. Dodać mięso wieprzowe, udka, kiełbasę i boczek. Dodać wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, kminek, oregano). Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Podlać czerwonym winem i dokładnie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  3. Poszatkować i posolić białą kapustę. Odsączyć kiszoną kapustę (można lekko przepłukać wodą aby zniwelować kwaśność). Obie przygotowane kapusty dodać do mięs. Podlać 1 szklanką bulionu lub gorącej wody. Gotować około 2 godzin. W trakcie gotowania kilkakrotnie zamieszać oraz stopniowo uzupełniać odparowany płyn pozostałą szklanką bulionu lub wody. Udka wyjąć, obrać mięso i drobno pokroić. Dodać z powrotem do bigosu.

  4. Dodać przyprawę do bigosu, gotować jeszcze około 10 min. Dodać przecier pomidorowy, pogotować przez kilka minut. Doprawić pieprzem, najlepiej białym lub ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń