Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos na uroczyste, rodzinne spotkania.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2754
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1874
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 723
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3980
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2754
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1874
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 723
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3980
Składniki
Grzybki suszone namaczać w wodzie przez 2 godziny. Grzybki oraz śliwki przepłukać w gorącej wodzie. Mięso wieprzowe doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Udka kurczaka również doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać i posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać około 6 łyżek stołowych oleju. Wrzucić cebulkę, podsmażać przez około 3 minuty. Dodać przygotowane pieczarki, grzybki i śliwki. Podsmażać maksymalnie 3 minuty. Dodać mięso wieprzowe, udka, kiełbasę i boczek. Dodać wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, kminek, oregano). Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Podlać czerwonym winem i dokładnie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Poszatkować i posolić białą kapustę. Odsączyć kiszoną kapustę (można lekko przepłukać wodą aby zniwelować kwaśność). Obie przygotowane kapusty dodać do mięs. Podlać 1 szklanką bulionu lub gorącej wody. Gotować około 2 godzin. W trakcie gotowania kilkakrotnie zamieszać oraz stopniowo uzupełniać odparowany płyn pozostałą szklanką bulionu lub wody. Udka wyjąć, obrać mięso i drobno pokroić. Dodać z powrotem do bigosu.
Dodać przyprawę do bigosu, gotować jeszcze około 10 min. Dodać przecier pomidorowy, pogotować przez kilka minut. Doprawić pieprzem, najlepiej białym lub ziołowym.