Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona biała kapusta z pomidorowym akcentem, w lżejszej, niż zwykle wersji.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1674
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 170
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 188
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1674
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 170
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 188
Składniki
Umytą i poszatkowaną kapustę oraz obraną i startą na plastry marchewką dusić pod przykryciem z dodatkiem dwóch szklanek wody, jednej łyżki soli, ziela angielskiego i iści laurowych.
Mięso pokroić na kawałki, włożyć do rondla, posolić i podgrzewać mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy z mięsa wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić, aż odparuje woda.
Do miękkiej kapusty dodać przecier pomidorowy oraz uduszone z kiełbasą i cebulą mięso. Dusić jeszcze przez kilka minut.
Bigos smakuje doskonale z pieczywem, ziemniakami i makaronem.
Bigos świetnie nadaje się do zamrożenia.