Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 443

Dodano:

Odsłon: 1392

Duszona biała kapusta z pomidorowym akcentem, w lżejszej, niż zwykle wersji.

Składniki

  • Biała kapusta 2 kg
  • Mięso wieprzowe rodzaj wg uznania 500 g
  • Kiełbasa drobiowa 400 g
  • Cebula biała 2 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Liść laurowy 5 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytą i poszatkowaną kapustę oraz obraną i startą na plastry marchewką dusić pod przykryciem z dodatkiem dwóch szklanek wody, jednej łyżki soli, ziela angielskiego i iści laurowych.

  2. Mięso pokroić na kawałki, włożyć do rondla, posolić i podgrzewać mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy z mięsa wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić, aż odparuje woda.

  3. Do miękkiej kapusty dodać przecier pomidorowy oraz uduszone z kiełbasą i cebulą mięso. Dusić jeszcze przez kilka minut.

  4. Bigos smakuje doskonale z pieczywem, ziemniakami i makaronem.

  5. Bigos świetnie nadaje się do zamrożenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń