Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos to pyszne danie z kapusty, suszonych grzybów i wędliny. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
Kapustę gdy jest kwaśna przepłukać, osączyć, posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, jałowiec i pokruszone grzyby, gotować około 1 godziny
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce rozgrzanego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Pokrojoną w kostkę wędlinę zrumienić na pozostałym smalcu.
Rumiane mięso z cebulą i wędlinę połączyć z kapustą, gotować około pół godziny.
Następnie do kapusty dodać pokrojoną w pół krążki cukinię, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawę do bigosu. Gotować bez przykrycia około 15 minut.
Pod koniec do bigosu wlać porto, dodać powidła, wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem, zagotować.