Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z cukinią

Bigos z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 941

Dodano:

Odsłon: 156

Bigos to pyszne danie z kapusty, suszonych grzybów i wędliny. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Składniki

  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • wędlina 0,5 kg ( kiełbasa, baleron)
  • mięso wieprzowe bez kości 30-40 dag
  • smalec 2 łyżki
  • grzyby suszone 2 dag
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie całe 8-10 szt
  • owoce jałowca całe 2 szt
  • wino czerwone wytrawne 0,3 szkl ( porto)
  • powidła śliwkowe 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • sos sojowy 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • cukinia żółta młoda 1 szt
  • papryczka chili
  • przyprawa do bigosu
  • pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos z cukinią

Przygotowanie

  1. Kapustę gdy jest kwaśna przepłukać, osączyć, posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, jałowiec i pokruszone grzyby, gotować około 1 godziny

  2. Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce rozgrzanego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć.

  3. Pokrojoną w kostkę wędlinę zrumienić na pozostałym smalcu.
    Rumiane mięso z cebulą i wędlinę połączyć z kapustą, gotować około pół godziny.

  4. Następnie do kapusty dodać pokrojoną w pół krążki cukinię, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawę do bigosu. Gotować bez przykrycia około 15 minut.

  5. Pod koniec do bigosu wlać porto, dodać powidła, wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem, zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń