Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę cukinii. W tym roku wykorzystuję ją na bardzo wiele sposobów, jednym z nich jest bigos. Głównym dodatkiem jest oczywiście cukinia, ale nie zabraknie w nim również pomidorów, papryki, pieczarek, a także dobrej kiełbaski. Taki bigos to idealna propozycja na wczesną kolację, czy też nawet obiad jeśli tylko dodamy do niego ryż czy też pieczywo. Według podanych składników wyjdzie nam dosyć sporo bigosu, ale z powodzeniem można go zamrozić czy zapasteryzować. :)
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2136
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 130
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2136
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 130
Składniki
Pieczarki umyć, osuszyć, w razie potrzeby obrać i pokroić na kawałki wedle uznania. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Papryki również umyć, wyciąć gniazda, a następnie pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę, czosnek i kiełbaskę. Po chwili dodać papryki, pieczarki i wszystkie przyprawy. Po pewnym czasie dodać połowę pomidorów i cukinii. Całość gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając. W osobnym garnku podsmażyć na 1 łyżce oleju cukinie i pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, tylko do momentu delikatnie miękkich warzyw. Do ugotowanego wcześniej bigosu dodać delikatnie ugotowane pomidory i cukinie. Całość dokładnie wymieszać w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Smacznego !
:)
:)