Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4902

Dodano:

Odsłon: 2017

Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę cukinii. W tym roku wykorzystuję ją na bardzo wiele sposobów, jednym z nich jest bigos. Głównym dodatkiem jest oczywiście cukinia, ale nie zabraknie w nim również pomidorów, papryki, pieczarek, a także dobrej kiełbaski. Taki bigos to idealna propozycja na wczesną kolację, czy też nawet obiad jeśli tylko dodamy do niego ryż czy też pieczywo. Według podanych składników wyjdzie nam dosyć sporo bigosu, ale z powodzeniem można go zamrozić czy zapasteryzować. :)

Składniki

  • Cukinia 2-3 duże szt. (ja użyłam zielonej i żółtej)
  • Pieczarki 500 g.
  • Pomidory 7-8 szt. duże
  • Papryka czerwona 2 szt.
  • Papryka żółta 2 szt
  • Cebula 2-3 szt.
  • Czosnek 8 ząbków
  • Liście laurowe 7 szt.
  • Ziele angielskie 10-14 szt.
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej rzepakowy 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos z cukinii

Przygotowanie


  1. Pieczarki umyć, osuszyć, w razie potrzeby obrać i pokroić na kawałki wedle uznania.
    Cebulę obrać i drobno pokroić.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
    Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
    Papryki również umyć, wyciąć gniazda, a następnie pokroić w kostkę.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

    W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę, czosnek i kiełbaskę.
    Po chwili dodać papryki, pieczarki i wszystkie przyprawy. Po pewnym czasie dodać połowę pomidorów i cukinii. Całość gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając.

    W osobnym garnku podsmażyć na 1 łyżce oleju cukinie i pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, tylko do momentu delikatnie miękkich warzyw.

    Do ugotowanego wcześniej bigosu dodać delikatnie ugotowane pomidory i cukinie. Całość dokładnie wymieszać w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  2. Smacznego !

  3. :)

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń