Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z czerwonej kapusty

Bigos z czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2298 Ocena: 50668

Dodano:

Odsłon: 1434

To był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem…

Składniki

  • To był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy b
  • 1 garść suszonych podgrzybków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 200 g cukinii
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bigos z czerwonej kapusty

Przygotowanie

  1. Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń