Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie, które gości często na stołach świątecznych ale nie tylko.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1025
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1025
Składniki
Mięso pokroić na małe kawałki, przyprawić przyprawą do mięs i odstawić do lodówki na ok 1h do przegryzienia się smaków. Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą na ok 30 minut. Grzyby napęcznieją oraz wypłukają się z niechcianego piasku. Kiełbasę pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną namoczyć dosłownie chwilę w wodzie, żeby z bigosu nie wyszła kwasiura. Następnie kapustę odcisnąć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą (ok 200-300 ml) i zacząć gotować. Gdy kapusta zacznie się gotować, wyłożyć mięso na patelnie i zacząć smażyć. Mięso oraz kapusta powinny mniej więcej w tym samym czasie się dusić ( ok 30-40 minut) Mięso i kapustę smażyć i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec do mięsa wrzucić pokrojoną kiełbasę, dusić razem ok 10 minut a następnie przełożyć całość razem z tym tłuszczykiem do gotującej się kapusty. Wszystko zamieszać. Suszone śliwki przekroić na pół. Grzyby odcedzić i wycisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Grzyby pokroić a następnie wrzucić razem ze śliwkami do kapusty z mięsem. Grzyby oraz śliwki nadadzą fajnego ciemnego koloru oraz ciekawego smaku w bigosie. Wszystko to razem dusić jakąś godzinę, mięso w tym czasie powinno się zrobić bardzo miękkie. Bigos co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby nie przywarł do dna garnka. Pod koniec gotowania doprawić bigos przyprawą do bigosu ( lub swoimi ulubionymi przyprawami), zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem oraz koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać i bigos gotowy Najlepszy jednak w smaku jest na następny dzień gdy wszystko się przegryzie. Smacznego!!