Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie, które gości często na stołach świątecznych ale nie tylko.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22613
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14928
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4714
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44718
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 640
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22613
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14928
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4714
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44718
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 640
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Mięso pokroić na małe kawałki, przyprawić przyprawą do mięs i odstawić do lodówki na ok 1h do przegryzienia się smaków. Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą na ok 30 minut. Grzyby napęcznieją oraz wypłukają się z niechcianego piasku. Kiełbasę pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną namoczyć dosłownie chwilę w wodzie, żeby z bigosu nie wyszła kwasiura. Następnie kapustę odcisnąć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą (ok 200-300 ml) i zacząć gotować. Gdy kapusta zacznie się gotować, wyłożyć mięso na patelnie i zacząć smażyć. Mięso oraz kapusta powinny mniej więcej w tym samym czasie się dusić ( ok 30-40 minut) Mięso i kapustę smażyć i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec do mięsa wrzucić pokrojoną kiełbasę, dusić razem ok 10 minut a następnie przełożyć całość razem z tym tłuszczykiem do gotującej się kapusty. Wszystko zamieszać. Suszone śliwki przekroić na pół. Grzyby odcedzić i wycisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Grzyby pokroić a następnie wrzucić razem ze śliwkami do kapusty z mięsem. Grzyby oraz śliwki nadadzą fajnego ciemnego koloru oraz ciekawego smaku w bigosie. Wszystko to razem dusić jakąś godzinę, mięso w tym czasie powinno się zrobić bardzo miękkie. Bigos co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby nie przywarł do dna garnka. Pod koniec gotowania doprawić bigos przyprawą do bigosu ( lub swoimi ulubionymi przyprawami), zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem oraz koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać i bigos gotowy Najlepszy jednak w smaku jest na następny dzień gdy wszystko się przegryzie. Smacznego!!