Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z kapusty mieszanej

Bigos z kapusty mieszanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48020

Dodano:

Odsłon: 1296

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 garść grzybów suszonych
  • bulion warzywny
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 500 g białej kapusty
  • kminek mielony
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty,
    Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy do całości. Dolewamy 500-600 bulionu warzywnego, dusimy na małym ogniu przez kilka godzin.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kminek i poszatkowaną kapustę. Mieszamy dusimy pod przykryciem przez 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 lutego 2018 Ooo..jaki pyszny...no nie,zaraz mnie zassie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 lutego 2018 Z mieszanej jest najsmaczniejszy. Najbardziej lubie taki przygotowywany na swieta, duszony przez kilka dni, a potem zamrozony. Ten smak sni mi sie po nocach, chyba czas na nastepny :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń