Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z mięsem tylnej golonki, pieczarkami, śliwkami i kiełbasą.
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2370
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 214
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2370
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 214
Składniki
Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 2 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości i skóry, mięso kroimy w większą kostkę 3x3cm.
Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonkę i pieczarki. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie kroimy w kostkę kiełbasę i dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, przecier pomidorowy i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także za wekować do słoików. Smacznego !!!