Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 3130

Dodano:

Odsłon: 1970

Bigos z młodej kapusty to obowiązkowe danie wiosenną porą. Można go przyrządzić w wersji mięsnej lub jarskiej. Dziś propozycja z boczkiem i kiełbasą.

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty ( u mnie po zdjęciu wierzchnich liści ważyły w sumie ok 1,5 kg )
  • 200 g chudego boczku
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos z młodej kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy3 szklankami wody. Delikatnie solimy i gotujemy. W sumie kapustę gotujemy ok 30 minut. Zbyt długie gotowanie sprawi, że zrobi się z niej miazga

  2. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli z boczku nie wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu to dolewamy 2 łyżki oleju i dokładamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia

  3. Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej ziele, liść laurowy, mieloną paprykę oraz boczek z cebulą

  4. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do kapusty

  5. Do kapusty dodajemy przecier, dosalamy i przyprawiamy pieprzem

  6. Na koniec dodajemy posiekany koperek

  7. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń