Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i sycące danie na wiosenny obiad
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424837
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424837
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Kapustę szatkujemy ( nie bardzo drobno ) i przekładamy do dużego garnka
Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy pokrojony w dość dużą kostkę boczek i pokrojoną w krążki marchewkę. Wszystko razem smażymy kilka minut ( ja przygotowuję to danie w dużym woku )
Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i oprószamy pieprzem. Smażymy do odparowania płynu spod pieczarek ( pieczarki można przygotować wcześniej)
W międzyczasie przygotowujemy kapustę: zalewamy ją wrzącą wodą ( ok 1,5 litra ) i doprowadzamy do wrzenia, a następnie krótko ( ok 3 minut ) obgotowujemy często mieszając
Gdy kapusta lekko zmięknie odcedzamy ją łyżka cedzakową i przekładamy do cebuli i boczku. Dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy
Do całości dodajemy przecier, listki laurowe, i dusimy na wolnym ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając ( nie należy dusić zbyt długo, aby kapusta nie rozgotowała się )
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku
Podajemy z chlebem lub ziemniakami