Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i pieczarkami

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 7782

Smaczne i sycące danie na wiosenny obiad

Składniki

  • 1 duża lub 2 małe główki młodej kapusty
  • 40 dkg chudego boczku ( np pieczonego)
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 młode marchewki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 - 3 łyzki oleju
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyzki posiekanego koperku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy ( nie bardzo drobno ) i przekładamy do dużego garnka

  2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy pokrojony w dość dużą kostkę boczek i pokrojoną w krążki marchewkę. Wszystko razem smażymy kilka minut ( ja przygotowuję to danie w dużym woku )

  3. Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i oprószamy pieprzem. Smażymy do odparowania płynu spod pieczarek ( pieczarki można przygotować wcześniej)

  4. W międzyczasie przygotowujemy kapustę: zalewamy ją wrzącą wodą ( ok 1,5 litra ) i doprowadzamy do wrzenia, a następnie krótko ( ok 3 minut ) obgotowujemy często mieszając

  5. Gdy kapusta lekko zmięknie odcedzamy ją łyżka cedzakową i przekładamy do cebuli i boczku. Dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy

  6. Do całości dodajemy przecier, listki laurowe, i dusimy na wolnym ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając ( nie należy dusić zbyt długo, aby kapusta nie rozgotowała się )

  7. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku

  8. Podajemy z chlebem lub ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń