Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z ziemniakami.

Bigos z ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1425 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 216

Bigos podany z ugotowanymi ziemniakami.

Składniki

  • kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 2 kg
  • biała kapusta 1 kg
  • golonka wieprzowa tylna 1,5 kg
  • kiełbasa śląska 4 szt.
  • śliwki mrożone 6 szt. (prezydent)
  • boczek wędzony 30 dag
  • pieczarki większe 8 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 8-10 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz czarny młotkowany
  • papryka czerwona mielona 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 2 szt.
  • jałowiec owoc 4-5 ziaren
  • tymianek pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne 125 ml(pół szklanki)
  • ziemniaki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 3 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości, kroimy w większą kostkę 3x3cm. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonką i pieczarkami. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.

  2. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie smażymy z cebulą kiełbasę pokrojoną, wędzony boczek i usmażony dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym, trzecim dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, wino i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy. W trzecim dniu zagotowuję bigos i gotuję około dwóch godzin, próbuję smak, w razie potrzeby doprawiam i kończę gotowanie. W między czasie gotujemy ziemniaki. Bigos podajemy na gorąco z ziemniakami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń