Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos ugotowany z kapusty słodkiej, poszatkowanej i kiszonej młodej kapusty, z dodatkiem pieczarek, boczku wędzonego, kiełbasy, mięsa wieprzowego i wielu przypraw.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2922
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1055
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1131
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 289
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2860
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2922
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1055
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1131
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 289
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2860
Składniki
Do garnka wlewamy pół litra wody, wsypujemy poszatkowaną białą kapustę, dodajemy domową pastę rosołową lub kupną kostkę rosołową, pokrojony wędzony boczek i kiełbasę śląską lub inną. Gotujemy, podczas gotowania dodajemy oczyszczone, wymyte pieczarki, obrany, wymyty, pokrojony korzeń pietruszki, wymyte, pokrojone w kostkę mięso z łopatki i pokrojone mrożone śliwki. Gotujemy do miękkości kapusty i pieczarek. Jeżeli kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie miękka dodajemy lekko odciśniętą kapustę kiszoną i pokrojone pomidory.
Gotujemy 90 minut. Kończymy wstępne gotowanie. Na drugi dzień gotujemy 90 minut, dodajemy przyprawy. Musimy podczas gotowania bigosu często go mieszać, to poprawia smak bigosu. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, koper i czosnek.
Część ugotowanego bigosu możemy włożyć w słoiki a część skonsumować. Smacznego!!!