Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze słodkiej kapusty urozmaicony czerwoną papryką

Bigos ze słodkiej kapusty urozmaicony czerwoną papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15818

Dodano:

Odsłon: 1511

Bigos wyszedł przepyszny,w trakcie jego robienia dodawałam różne dodatki by wydobyć z niego ten niepowtarzalny smak:)

Składniki

  • Kapusta biała 1,5kg
  • Kiełbasa wiejska 30dkg
  • Kiełbasa śląska 30dkg
  • Mięso od szynki 20dkg
  • Kminek 1 łyżka
  • Liście laurowe 3szt
  • Ziele angielskie 6 ziarenek
  • Papryka czerwona 1szt.
  • Natka pietruszki średni pęczek
  • Ketchup pikantny 150ml
  • pieprz,maggi,wegeta
  • Cebula 2 duże
  • Smalec 1 łyżka
  • Masło 1/2 kostki
  • Kwasek cytrynowy na końcu małej łyżeczki
  • Lubczyk 2 gałązki
  • Mąka 3 czubate łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć i podzielić na ćwiartki, pokroić i dać do garnka zalać wodą gotować około 15min. Osobno pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na łyżce smalcu.Dodać pokrojone mięso oraz kiełbasę i smażyć około 10min. Jeśli kapusta ma za dużo wody ,odlewamy chochlą,dodajemy przyprawy,podsmażoną wędlinę ,pokrojoną w paski paprykę. Dodać ketchup,natkę,lubczyk i kminek. Kapustę gotować około 45min,do jej miękkości. Zrobić zasmażkę,masło rozpuścić ,dodać mąkę i smażyc do lekko złotego koloru.Na gotujący bigos wlać zasmażkę,wymieszać i chwilę pogotować. Dokończyc doprawianie do smaku,dodać kwasek..(każdy ma swoje smaki ,więc doprawiamy wg.swoich)

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń