Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bigos ziemniaczany
  • Dania główne
  • Przepis na

Bigos ziemniaczany

30.09.2025 Odsłon: 4351
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Bigos z ziemniaków to sycące, gęste danie, regionalna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Zamiast kapusty używa się tu gotowanych ziemniaków i roztartej fasoli Jaś, które łączone są z wytopionym boczkiem, kiełbasą i cebulą, a całość zagęszczana jest śmietaną i doprawiana majerankiem oraz ostrą papryką. Danie pochodzi z Podkarpacia, gdzie ziemniaki są chyba najpopularniejszym składnikiem w kuchni. 

Ziemniaki i boczek - pomysł na idealny obiad jednogarnkowy 

Bigos z ziemniaków zdecydowanie warto przyrządzić, zwłaszcza jeśli szukasz odmiany od klasycznych, kapuścianych smaków. To danie jest niezwykle sycące, co czyni je idealnym jednogarnkowym obiadem na chłodniejsze dni, a także świetną propozycją na spotkania rodzinne, gdzie cenione są tradycyjne, polskie smaki. To danie, które doskonale komponuje się z chlebem i kiszonymi ogórkami, stanowiąc pożywny i rozgrzewający posiłek. Warto też wspomnieć, że dzięki fasoli całość dostarcza ważnego dla organizmu białka i błonnika. Inną ciekawą potrawą jest też bigos z cukinii, którego musisz spróbować! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Fasola - jak ją przygotować? 

Fasola musi być odpowiednio miękka, by po rozgnieceniu utworzyć odpowiednią konsystencję. Twarde ziarna są zwykle efektem zbyt krótkiego namaczania lub gotowania. Fasolę Jaś należy moczyć przez minimum 8-12 godzin. Nie dodawaj też zbyt dużej ilości soli, bo może ona spowodować stwardnienie fasoli. Uważaj też, by cała zawartość garnka była przykryta płynem. Rozgniecenie fasoli jest kluczowe dla uzyskania konsystencji bigosu. To właśnie ona wraz z ziemniakami i mąką zagęszczają potrawę i nadają jej charakterystycznej, gęstej tekstury przypominającej kapustę. 

Co zamiast boczku można dodać do bigosu z ziemniaków? 

Możesz użyć chudszego mięsa, np. szynki wieprzowej lub drobiowej kiełbasy, ale musisz pamiętać, że smak bigosu będzie mniej intensywny, a konsystencja mniej tłusta. Tłuszcz z boczku jest ważnym nośnikiem smaku i wytwarza bazę do dalszego smażenia. Jeśli użyjesz chudego mięsa, dodaj łyżkę smalcu lub więcej oleju rzepakowego. Do innych ciekawych dodatków należą także grzyby czy nawet garść kapusty kiszonej, która doda charakterystycznej kwaskowatości. 

Domowy bigos z ziemniaków - idealna konsystencja 

Konsystencja powinna przypominać bigos tradycyjny z kapusty i mięsa. Zbyt rzadka potrawa może być spowodowana niewystarczającym rozgnieceniem fasoli, za małą ilością mąki lub zbyt dużą ilością wody w ziemniakach. Aby to naprawić, możesz dodać więcej mąki, rozrobionej w zimnej wodzie lub śmietanie, a następnie zagotować całość. Alternatywnym sposobem jest dodanie kilku ugotowanych ziemniaczków, rozgniecionych na gładkie puree, aby zwiększyć gęstość potrawy. Ich nadmiar potem możesz przerobić na pyszne i aromatyczne placki z gotowanych ziemniaków.  

Danie ziemniaczane i śmietana - czy to połączenie jest dobre? 

Śmietanę dodajemy, aby zmiękczyć smak i nadać potrawie kremowej, rozpływającej się w ustach tekstury. Uważaj, żeby nie zważyła się w trakcie dodawania bezpośrednio do gorącego płynu. Aby tego uniknąć, należy ją zahartować, mieszając z kilkoma łyżkami gorącego płynu. Następnie wlej tak zahartowaną mieszankę na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Mąka też zadziała tutaj jako stabilizator. 

Odpowiednie przyprawy do bigosu 

Mięso i ziemniaki są już wstępnie posolone, dlatego nie szalej z nadmiarem tej przyprawy. Ostateczne doprawienie bigosu solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką powinno nastąpić na samym końcu, po połączeniu wszystkich składników i zagęszczeniu śmietaną. W ten sposób masz pewność, że doprawiasz całość, a smak jest zrównoważony. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać i najlepiej pozostawić na 1-2 godziny, by aromaty chociażby wstępnie się połączyły. 

Bigos ziemniaczany z mięsem - czy można szykować z wyprzedzeniem? 

To pyszne danie jest jeszcze najlepsze następnego dnia po jego ugotowaniu. Bigos z ziemniaków, podobnie jak ugotowana kapusta, zyskuje na smaku po odstaniu i ponownym podgrzaniu, a smaki majeranku, papryki i mięsa mają czas, aby się przegryźć. Przechowuj bigos w lodówce pod przykryciem i delikatnie odgrzewaj go przez kilka minut na patelni, w garnku lub w mikrofalówce. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Czekoladowa chmurka z bananami

Ciasta Czekoladowa chmurka z bananami

Czy istnieje lepsze połączenie smaków niż banany i czekolada? Ta czekoladowa...

  • Polska
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33403

do 60 min 60 min
32
madz
madz
Śniadania

Gofry

Śniadania Gofry

Pyszne, proste, chrupiące i zawsze wychodzące gofry! To jedyny przepis, z któ...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 208

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Sernik z jabłkami i kruszonką

Ciasta Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami i kruszonką na kruchym spodzie to pyszny, jesienny deser, k...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 29909

do 30 min 30 min
36
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto "Niebo w gębie"

Ciasta Ciasto "Niebo w gębie"

Choć z pozoru wydaje się skomplikowane, ten przepis jest wart każdej minuty p...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15950

> 60 min >60 min
16
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Sałatki

Surówka z kapusty z brokułem

Sałatki Surówka z kapusty z brokułem

Szukasz pomysłu na dodatek do mięsa, dobrze trafiłeś. Połączenie tych składni...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 1394

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Desery

Muffinki owocowe

Desery Muffinki owocowe

Wilgotne, delikatne, pełne aromatu , idealne do kawy.

  • Grill
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 905

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Czekoladowa chmurka z bananami

Ciasta Czekoladowa chmurka z bananami

Czy istnieje lepsze połączenie smaków niż banany i czekolada? Ta czekoladowa...

  • Polska
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33403

do 60 min 60 min
32
madz
madz
Śniadania

Gofry

Śniadania Gofry

Pyszne, proste, chrupiące i zawsze wychodzące gofry! To jedyny przepis, z któ...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 208

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Sernik z jabłkami i kruszonką

Ciasta Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami i kruszonką na kruchym spodzie to pyszny, jesienny deser, k...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 29909

do 30 min 30 min
36
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto "Niebo w gębie"

Ciasta Ciasto "Niebo w gębie"

Choć z pozoru wydaje się skomplikowane, ten przepis jest wart każdej minuty p...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15950

> 60 min >60 min
16
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Sałatki

Surówka z kapusty z brokułem

Sałatki Surówka z kapusty z brokułem

Szukasz pomysłu na dodatek do mięsa, dobrze trafiłeś. Połączenie tych składni...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 1394

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Desery

Muffinki owocowe

Desery Muffinki owocowe

Wilgotne, delikatne, pełne aromatu , idealne do kawy.

  • Grill
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 905

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bigos ziemniaczany
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • szklanka fasoli Jaś
  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka octu
  • cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
Dodatkowo:
  • 220 g śmietany 18 proc.
  • płaska łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1

Do rondelka przesyp fasolę Jaś, zalej ją wodą i odstaw na minimum 3 godziny do napęcznienia (najlepiej na całą noc).

2

Garnek z namoczoną fasolą ustaw na kuchence. Jeśli fasola wypiła całą wodę, dolej odrobinę, żeby fasola była całkowicie przykryta taflą wody. Do garnka wsyp pół łyżeczki soli. Fasolę gotuj do miękkości.

3

Ugotowaną fasolę odcedź, następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zblenduj.

4

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ocet i płaską łyżeczkę soli. Gotuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody (ziemniaki powinny być ugotowane na pół twardo).

5

Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż do wytopienia tłuszczu. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Kiełbasę pokrój na plasterki i przerzuć do boczku i cebuli. Składniki smaż przez około 5 minut.

6

W mice połącz śmietanę z mąką. Gotową mieszankę przelej na patelnię. Składniki chwile podgotuj na wolnym ogniu.

7

Ugotowane ziemniaki z roztłuczoną fasolą i mięsem połącz w jednym garnku. Bigos z ziemniaków dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki