Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z ziemniaków to sycące, gęste danie, regionalna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Zamiast kapusty używa się tu gotowanych ziemniaków i roztartej fasoli Jaś, które łączone są z wytopionym boczkiem, kiełbasą i cebulą, a całość zagęszczana jest śmietaną i doprawiana majerankiem oraz ostrą papryką. Danie pochodzi z Podkarpacia, gdzie ziemniaki są chyba najpopularniejszym składnikiem w kuchni.
Bigos z ziemniaków zdecydowanie warto przyrządzić, zwłaszcza jeśli szukasz odmiany od klasycznych, kapuścianych smaków. To danie jest niezwykle sycące, co czyni je idealnym jednogarnkowym obiadem na chłodniejsze dni, a także świetną propozycją na spotkania rodzinne, gdzie cenione są tradycyjne, polskie smaki. To danie, które doskonale komponuje się z chlebem i kiszonymi ogórkami, stanowiąc pożywny i rozgrzewający posiłek. Warto też wspomnieć, że dzięki fasoli całość dostarcza ważnego dla organizmu białka i błonnika. Inną ciekawą potrawą jest też bigos z cukinii, którego musisz spróbować!
Fasola musi być odpowiednio miękka, by po rozgnieceniu utworzyć odpowiednią konsystencję. Twarde ziarna są zwykle efektem zbyt krótkiego namaczania lub gotowania. Fasolę Jaś należy moczyć przez minimum 8-12 godzin. Nie dodawaj też zbyt dużej ilości soli, bo może ona spowodować stwardnienie fasoli. Uważaj też, by cała zawartość garnka była przykryta płynem. Rozgniecenie fasoli jest kluczowe dla uzyskania konsystencji bigosu. To właśnie ona wraz z ziemniakami i mąką zagęszczają potrawę i nadają jej charakterystycznej, gęstej tekstury przypominającej kapustę.
Możesz użyć chudszego mięsa, np. szynki wieprzowej lub drobiowej kiełbasy, ale musisz pamiętać, że smak bigosu będzie mniej intensywny, a konsystencja mniej tłusta. Tłuszcz z boczku jest ważnym nośnikiem smaku i wytwarza bazę do dalszego smażenia. Jeśli użyjesz chudego mięsa, dodaj łyżkę smalcu lub więcej oleju rzepakowego. Do innych ciekawych dodatków należą także grzyby czy nawet garść kapusty kiszonej, która doda charakterystycznej kwaskowatości.
Konsystencja powinna przypominać bigos tradycyjny z kapusty i mięsa. Zbyt rzadka potrawa może być spowodowana niewystarczającym rozgnieceniem fasoli, za małą ilością mąki lub zbyt dużą ilością wody w ziemniakach. Aby to naprawić, możesz dodać więcej mąki, rozrobionej w zimnej wodzie lub śmietanie, a następnie zagotować całość. Alternatywnym sposobem jest dodanie kilku ugotowanych ziemniaczków, rozgniecionych na gładkie puree, aby zwiększyć gęstość potrawy. Ich nadmiar potem możesz przerobić na pyszne i aromatyczne placki z gotowanych ziemniaków.
Śmietanę dodajemy, aby zmiękczyć smak i nadać potrawie kremowej, rozpływającej się w ustach tekstury. Uważaj, żeby nie zważyła się w trakcie dodawania bezpośrednio do gorącego płynu. Aby tego uniknąć, należy ją zahartować, mieszając z kilkoma łyżkami gorącego płynu. Następnie wlej tak zahartowaną mieszankę na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Mąka też zadziała tutaj jako stabilizator.
Mięso i ziemniaki są już wstępnie posolone, dlatego nie szalej z nadmiarem tej przyprawy. Ostateczne doprawienie bigosu solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką powinno nastąpić na samym końcu, po połączeniu wszystkich składników i zagęszczeniu śmietaną. W ten sposób masz pewność, że doprawiasz całość, a smak jest zrównoważony. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać i najlepiej pozostawić na 1-2 godziny, by aromaty chociażby wstępnie się połączyły.
To pyszne danie jest jeszcze najlepsze następnego dnia po jego ugotowaniu. Bigos z ziemniaków, podobnie jak ugotowana kapusta, zyskuje na smaku po odstaniu i ponownym podgrzaniu, a smaki majeranku, papryki i mięsa mają czas, aby się przegryźć. Przechowuj bigos w lodówce pod przykryciem i delikatnie odgrzewaj go przez kilka minut na patelni, w garnku lub w mikrofalówce.
Składniki
Do rondelka przesyp fasolę Jaś, zalej ją wodą i odstaw na minimum 3 godziny do napęcznienia (najlepiej na całą noc).
Garnek z namoczoną fasolą ustaw na kuchence. Jeśli fasola wypiła całą wodę, dolej odrobinę, żeby fasola była całkowicie przykryta taflą wody. Do garnka wsyp pół łyżeczki soli. Fasolę gotuj do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedź, następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zblenduj.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ocet i płaską łyżeczkę soli. Gotuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody (ziemniaki powinny być ugotowane na pół twardo).
Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż do wytopienia tłuszczu. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Kiełbasę pokrój na plasterki i przerzuć do boczku i cebuli. Składniki smaż przez około 5 minut.
W mice połącz śmietanę z mąką. Gotową mieszankę przelej na patelnię. Składniki chwile podgotuj na wolnym ogniu.
Ugotowane ziemniaki z roztłuczoną fasolą i mięsem połącz w jednym garnku. Bigos z ziemniaków dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Smacznego!