Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młode kapusty już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 45
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 43
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 45
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 43
Składniki
Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę wędzoną i boczek pokrojone w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki kroimy w zależności od tego jakie są duże, albo na pół albo w plasterki. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.
Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, maggi, ziele angielskie i liście laurowe . Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10-15 minut.
Na sam koniec przyprawiamy bigosik solą, pieprzem, cukrem i octem.
Szybki bigosik z kapusty stożkowej gotowy!