Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 1865

Bitki to po prostu bite kolety. Tradycyjnie robi się je z wołowiny, możemy przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:).

Składniki

  • Bitki:
  • 500g schabu
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • ...
  • Sos:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • olej posiekana
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Wtedy wlewamy wodę wymieszaną z mąką, musztardą i śmietaną. Gotujemy przez około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Schab kroimy w plastry, ubijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.

  3. Bitki polewamy sosem. Posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń