Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki z karkówki z cebulą w sosie własnym, podane z kaszą gryczaną.
tłuczek do mięsa, patelnia, garnek,
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Mięso z karkówki kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzami. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki karczku smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Zarumienione kawałki mięsa wykładamy na talerz, a na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Do gotującego się bulionu wkładamy zarumienione kawałki karczku i zeszkloną cebule. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeżeli mięso będzie wystarczająco miękkie to zagęszczamy sos i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy kasze gryczaną, półtora szklanki kaszy i 3 szklanki wody. Gdy kasza zacznie pęcznieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 30 minut, w tym czasie kasza dojdzie. Ugotowane bitki podajemy z ziemniakami polane sosem, możemy dodać jeszcze ogórka kiszonego. Smacznego!!!