Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, soczyste, kruche mięso w aromatycznym cebulowo-jabłkowym sosie. Doskonale pasuje do ziemniaków z ulubioną surówką.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 195
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 195
Składniki
Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry ok. 1-1,5 cm. Rozbić każdy kotlet tłuczkiem i oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso po każdej stronie. Dodać pokrojone w piórka cebule i pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłko. Nalać przegotowanej wody tyle, żeby wszystko było przykryte. Przykryć patelnię i dusić mięso na bardzo wolnym ogniu ok. 40 min. Następnie wyjąć mięso z patelni na talerz. Do sosu na patelni dodać mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie ( pół szklanki ). Podgrzewać, mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać pieprz czarny świeżo zmielny i sól do smaku. Mięso przełożyć na patelnię i zanurzyć w sosie. Jeszcze kilka minut dusić. Mięso z sosem podawać np. do ziemniaków z ulubioną surówką. Smacznego. Porady *Mięso najlepiej rozbijać przykryte folią spożywczą. *Rzadko kupuję gotowe przyprawy, ponieważ jestem alergikiem i staram się sama komponować ziołowe dodatki. Tę do mięsa wieprzowego mogę polecić. Jest dobra i sos jest bardzo aromatyczny