Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed nami kolejna wycieczka kulinarna do Grecji, przygotowuję bowiem bób w pomidorach. Danie smaczne, a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania. Danie pachnące latem, które przywodzi na myśl posiłek w cieniu oliwek, gdy wokół powietrze faluje od upału. Wystarczy kilka prostych składników, aby przenieść się na wyspy greckie. Spróbuj koniecznie!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7941
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1261
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7941
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1261
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
Składniki
Bób umyj, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 5-10 minut, zależnie od stopnia jego dojrzałości. Wiadomo, że młodziutki bób gotuje się krócej, a starszy – dłużej, więc trzeba próbować. Ziarna nie mogą być rozgotowane, żeby później nie rozpadały się w sosie.
Ugotowany bób odcedź na sicie i ostudź, a następnie zdejmij z ziaren skórkę. Jeśli bób jest bardzo młody i ma mięciutką skórkę, to nie trzeba jej zdejmować. I tu jeszcze jedna uwaga – warto ugotować więcej bobu, żeby można było wyjadać podczas obierania. Ja miałam na początku cały kilogram! Ale do przygotowania dania dla dwóch osób wystarczy 450 g obranego bobu, czyli jakieś 700 g bobu w skórkach. Resztę można zjeść.
Świeże dojrzałe pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Ale że o tej porze roku nie mamy jeszcze dojrzałych pomidorów na krzakach, to używam zeszłorocznych przetworów. U mnie to są krojone pomidory, ale równie dobrze można użyć dobrej jakości passaty. Jeśli passata będzie gęsta i dobrze odparowana, to wystarczy użyć 500 g. I w dodatku skróci się czas gotowania sosu.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę, do białości.
Dodaj do rondla pomidory i gotuj na dużym ogniu przez kilkanaście minut, czyli do czasu, aż odparuje nadmiar soku.
Dodaj wszystkie przyprawy – suszone oregano, czosnek, pieprz, paprykę, chili, koncentrat pomidorowy, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj do sosu obrany bób i wymieszaj, a po chwili dorzuć jeszcze listki oderwane od gałązek świeżego oregano.
Przykryj i duś bób w pomidorach przez 5 minut.
Spróbuj, czy nie trzeba dodać którejś z przypraw, a szczególnie soli. Gotowe!
Przełóż bób na talerze, a następnie posyp go grubo pokruszoną fetą.
Jest to pełne smaku danie obiadowe, odpowiednie również na kolację. A ja obok bobu położyłam jeszcze dolmades, czyli greckie gołąbki z ryżu zawiniętego w liście winorośli. Ale o nich to już będzie osobny wpis, jeśli tylko znajdę choć jedną wolną chwilę.
Smacznego!