Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed nami kolejna wycieczka kulinarna do Grecji, przygotowuję bowiem bób w pomidorach. Danie smaczne, a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania. Danie pachnące latem, które przywodzi na myśl posiłek w cieniu oliwek, gdy wokół powietrze faluje od upału. Wystarczy kilka prostych składników, aby przenieść się na wyspy greckie. Spróbuj koniecznie!
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24785
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 77
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24785
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 77
Składniki
Bób umyj, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 5-10 minut, zależnie od stopnia jego dojrzałości. Wiadomo, że młodziutki bób gotuje się krócej, a starszy – dłużej, więc trzeba próbować. Ziarna nie mogą być rozgotowane, żeby później nie rozpadały się w sosie.
Ugotowany bób odcedź na sicie i ostudź, a następnie zdejmij z ziaren skórkę. Jeśli bób jest bardzo młody i ma mięciutką skórkę, to nie trzeba jej zdejmować. I tu jeszcze jedna uwaga – warto ugotować więcej bobu, żeby można było wyjadać podczas obierania. Ja miałam na początku cały kilogram! Ale do przygotowania dania dla dwóch osób wystarczy 450 g obranego bobu, czyli jakieś 700 g bobu w skórkach. Resztę można zjeść.
Świeże dojrzałe pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Ale że o tej porze roku nie mamy jeszcze dojrzałych pomidorów na krzakach, to używam zeszłorocznych przetworów. U mnie to są krojone pomidory, ale równie dobrze można użyć dobrej jakości passaty. Jeśli passata będzie gęsta i dobrze odparowana, to wystarczy użyć 500 g. I w dodatku skróci się czas gotowania sosu.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę, do białości.
Dodaj do rondla pomidory i gotuj na dużym ogniu przez kilkanaście minut, czyli do czasu, aż odparuje nadmiar soku.
Dodaj wszystkie przyprawy – suszone oregano, czosnek, pieprz, paprykę, chili, koncentrat pomidorowy, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj do sosu obrany bób i wymieszaj, a po chwili dorzuć jeszcze listki oderwane od gałązek świeżego oregano.
Przykryj i duś bób w pomidorach przez 5 minut.
Spróbuj, czy nie trzeba dodać którejś z przypraw, a szczególnie soli. Gotowe!
Przełóż bób na talerze, a następnie posyp go grubo pokruszoną fetą.
Jest to pełne smaku danie obiadowe, odpowiednie również na kolację. A ja obok bobu położyłam jeszcze dolmades, czyli greckie gołąbki z ryżu zawiniętego w liście winorośli. Ale o nich to już będzie osobny wpis, jeśli tylko znajdę choć jedną wolną chwilę.
Smacznego!