Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-07-2020
O tej porze roku chcąc przygotować obiad, warto korzystać ze świeżych owoców i warzyw. U mnie dzisiaj w roli głównej bób, który połączyłam z kalafiorem i pomidorami. Powstało pyszne, pełne aromatów i smaków danie, które gorąco Wam polecam.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Składniki
* Kalafior oczywiście może być świeży, ja akurat nie miałam więc wykorzystałam zamrożone różyczki. Bób płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy 15-20 minut od momentu zagotowania. Czas gotowania jest zależny od tego czy mamy bardzo młody bób, czy starszy. Domyślacie się zapewne, że młodszy gotujemy krócej. Ugotowany bób odcedzamy, czekamy chwilę i jeszcze ciepły obieramy z łupinek.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Rumienimy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory, mrożonego kalafiora kostkę rosołową, wlewamy 200 ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 20 minut, do miękkości kalafiora. Warzywa doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz odrobiną chili. Gdy kalafior jest już miękki, dodajemy obrany bób. Składniki delikatnie mieszamy, podgrzewamy 5 minut. Gotowe danie podajemy posypane tartym parmezanem. Uwaga: Jeśli dodajemy świeżego kalafiora, należy go umyć, usunąć liście i głąb, następnie podzielić na różyczki. Dalej postępować tak, jak jest w przepisie. Smacznego.