Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od dawna bardzo lubię boczniaki panierowane. Jadaliśmy je czasem nawet wtedy, gdy jeszcze nie byliśmy wegetarianami, gdy prawdziwe kotlety schabowe nie były niczym dziwnym w naszej kuchni. Już wtedy od czasu do czasu przygotowywałam „kotlety schabowe” z boczniaków albo z cukinii. To były bardzo smaczne zamienniki mięsnych, prawdziwych kotletów schabowych, gdy mięso było na kartki. Dziś już prawie nikt tego nie pamięta, bo niedogodności i braki z chęcią wyparliśmy z pamięci w czasie współczesnego dobrobytu. Dziś schab i inne mięsa są dostępne w każdej chwili, na wyciągnięcie ręki. I każdy przyzwyczaił się do tego stanu, więc nikt nie musi poszukiwać zamienników. No chyba, że ktoś postanowił nie jeść mięsa i szuka smacznych alternatyw. Temu komuś na pewno zasmakują boczniaki panierowane jak kotlety schabowe. Ale uwaga – to jest danie nie tylko dla wegetarian, bo posmakuje naprawdę każdemu, więc warto spróbować!
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 216
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 82
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3207
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 216
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 82
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3207
Składniki
Idealne są duże kapelusze boczniaków, bo takie najłatwiej się panieruje. Ale to nie znaczy, że nie można użyć małych kapeluszy lub mniejszych cząstek boczniaków. Nie – tylko będzie trochę trudniej i panierowanie wymaga większej cierpliwości.
Nie mniej ważna jest przyprawa. Musi być aromatyczna, może być dość pikantna i odpowiednio słona. Tą przyprawą należy obficie posypać boczniaki. To właśnie jest sekret smacznych boczniaków w panierce, które nie są jałowe i mdłe. Grzyby mają być naprawdę porządnie obsypane, ja ten stan nazywam „przeprzyprawione”. Powinny wyglądać jak na zdjęciu.
Przygotuj trzy naczynia (miseczki, talerze, tacki – zależnie od potrzeb i kształtu boczniaków). Do pierwszego wsyp mąkę, a jej ilość zależy od ilości grzybów do panierowania. Zacznij od dwóch łyżek i w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Do drugiego wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Roztrzep jaja widelcem lub trzepaczką. Do trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinna być mniej więcej centymetrowa warstwa oleju.
„Przeprzyprawione” kapelusze boczniaków obtaczaj kolejno w mące,
potem w jajku
i na koniec w bułce tartej.
Układaj następnie na patelni z gorącym olejem i smaż z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone grzyby wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie podawaj na stół.
Boczniaki panierowane jak kotlety schabowe naprawdę są pyszne i smakują całkiem podobnie, o ile ktoś nie zechce usilnie doszukiwać się w nich smaku mięsa.
Ja najbardziej lubię podawać je po prostu z ziemniaczkami, koperkiem oraz z sałatą w śmietanie (mój przepis na sałatę w śmietanie znajdziesz zarówno na Smakerze, jak i na blogu). Bo taki obiad pamiętam z dzieciństwa. I właśnie on smakuje mi najlepiej. Smacznego!