Do góry

Dania główne Przepis na:

Bogracz inaczej z pieczarkami i makaronem

Bogracz inaczej z pieczarkami i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 8829

Proponuję dziś inną wersję bogracza, z pieczarkami i makaronem, pyszne danie jednogarnkowe - świetny obiad na chłodną jesień - serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 500 g mięsa
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g makaronu typu drobne kolanka
  • 1 litr wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, wędzona słodka papryka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy.

    2. Cebulę kroimy w kosteczkę.

    3. 3 ząbki czosnku siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.

    4. 2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.

    5. Mięso kroimy w kostkę.

    6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy, sypiemy oregano, smażymy. Nastawiamy wodę na makaron. Z pieczarkami smażymy ok. 5 minut, następnie sypiemy pieprz.

    7. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy ok. 3-4 minuty.
    Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy 500 ml passaty pomidorowej. Wodę na makaron solimy 3 łyżeczki soli. Wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy go al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

    8. Wlewamy 1 litr wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

    9. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można podawać, najlepiej z chlebem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń