Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś inną wersję bogracza, z pieczarkami i makaronem, pyszne danie jednogarnkowe - świetny obiad na chłodną jesień - serdecznie polecam :-)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6316
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6316
Składniki
1. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. 3. 3 ząbki czosnku siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. 4. 2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. 5. Mięso kroimy w kostkę. 6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy, sypiemy oregano, smażymy. Nastawiamy wodę na makaron. Z pieczarkami smażymy ok. 5 minut, następnie sypiemy pieprz. 7. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy ok. 3-4 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy 500 ml passaty pomidorowej. Wodę na makaron solimy 3 łyżeczki soli. Wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy go al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 8. Wlewamy 1 litr wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. 9. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można podawać, najlepiej z chlebem. Smacznego :-)