Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach kiedy chciało jeszcze mi się marzyć . ️ W czasach kiedy nie obchodziło mnie nic , co ma związek z prozą życia a zajęty byłem tylko czytaniem książek i wymyślaniem własnych historii . W czasach mojego dzieciństwa, moja mama wzorem swojej babci robiła jedno z najpyszniejszych dań mego dzieciństwa - Lebiodę z Botwiną z buraków duszoną ma maśle lub smalczyku, z czosnkiem , solą, pieprzem, odrobiną cebulki .. Danie to jeść mogłem całymi dniami z chlebem lub ziemniakami Smak tego dania chodził za mną od niemalże 40 lat .. W sklepie bowiem nie kupisz lebiody wiosennej .. Dziś, dzięki temu że w magicznym ogrodzie zasiało się jej dużo samoczynnie, to sobie dzięki temu uzbierałem cały garnek by przyrządzić ten smakołyk i przypomnieć sobie ten czas .. Czas kiedy byłem królem marzeń tak jak obchodzący dziś swe urodziny słynny Baron Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen - Podróżnik, awanturnik, bajkopisarz i fantasta .. W jednej z opowieści ponoć latał na kuli armatniej w czasie wojny turecko - rosyjskiej hehehe ... Niech żyje dzieciństwo , niech żyją marzenia , niech żyje fantazja !!! Na obiadek zatem dziś botwinka z lebiodą duszona na maśle w śmietanie z czosnkiem i cebulką plus czerwone ziemniaki Red Heide i sałatka z pasternaku, marchewki , listki żółtych buraczków i jedna pieczareczka w charakterze kuli armatniej
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Składniki
Lebiodę wraz z buraczkami najlepiej zebrać młodą , na wiosnę na ogródku lub na polu z dala od ruchliwej drogi. Po czym nalży ją opłukać w zimnej wodzie, bo zdarza się , że jest na niej mszyca (takie małe zielone owady)
Na rozgrzanym maśle (lub smalczyku) blaszujemy liście lebiody i buraczkó wraz z drobno siekaną cebulką (lub porem) . Po około 10 minutach dodajemy śmietanę i zagotowujemy przez kolejne 5 do 10 minut. Gotowe danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy ze świeżo ugotowanymi ziemniakami lub z pajdą chleba :)