Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Botwinka z jajkiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy w dość drobną kosteczkę. Mięso kroimy na drobne kawałki. Warzywa i mięso zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
Botwinkę bardzo starannie płuczemy, kroimy razem z małymi buraczkami. Zalewamy niewielką ilością zakwaszonej sokiem z cytryny wody, gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przelewamy do rosołu.
Śmietanę mieszamy z mąką i koncentratem buraczanym. Wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i przez moment gotujemy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4 zł</strong>Źródło: Rewia