Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na irlandzkie placki ziemniaczane. Sekretem, który sprawia, że nie można przestać ich jeść, jest użycie zarówno gotowanych ziemniaków, jak i surowych. Ponadto dodatek maślanki i odrobina sody oczyszczonej nadają im puszystości i lekkości. W niektórych regionach placki podaje się posypane serem cheddar.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 62
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 198
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11033
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 62
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 198
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11033
Składniki
250 g ziemniaków obierz, podziel na mniejsze części, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, przełóż do dużej miski i zgnieć na purée.
Drugie 250 g ziemniaków obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do ziemniaczanego purée.
Do miski z ziemniakami wsyp mąkę wraz z sodą oczyszczoną, wlej maślankę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochelki nabieraj masę i wykładaj na patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.