Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na irlandzkie placki ziemniaczane. Sekretem, który sprawia, że nie można przestać ich jeść, jest użycie zarówno gotowanych ziemniaków, jak i surowych. Ponadto dodatek maślanki i odrobina sody oczyszczonej nadają im puszystości i lekkości. W niektórych regionach placki podaje się posypane serem cheddar.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8621
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10253
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4662
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8621
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10253
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4662
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Składniki
250 g ziemniaków obierz, podziel na mniejsze części, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, przełóż do dużej miski i zgnieć na purée.
Drugie 250 g ziemniaków obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do ziemniaczanego purée.
Do miski z ziemniakami wsyp mąkę wraz z sodą oczyszczoną, wlej maślankę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochelki nabieraj masę i wykładaj na patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.