Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na irlandzkie placki ziemniaczane. Sekretem, który sprawia, że nie można przestać ich jeść, jest użycie zarówno gotowanych ziemniaków, jak i surowych. Ponadto dodatek maślanki i odrobina sody oczyszczonej nadają im puszystości i lekkości. W niektórych regionach placki podaje się posypane serem cheddar.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1290
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 793
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1290
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 793
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Składniki
250 g ziemniaków obierz, podziel na mniejsze części, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, przełóż do dużej miski i zgnieć na purée.
Drugie 250 g ziemniaków obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do ziemniaczanego purée.
Do miski z ziemniakami wsyp mąkę wraz z sodą oczyszczoną, wlej maślankę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochelki nabieraj masę i wykładaj na patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.