Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Briam to warzywna zapiekanka w greckim stylu. Kolorowa, aromatyczna i pełna smaku. Robi się ją bardzo prosto - wystarczy pokroić warzywa na cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, a następnie doprawić mieszanką ziół i przypraw. Idealna propozycja dla wegetarian, osób na diecie i wszystkich, którzy lubią zdrową kuchnię.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Składniki
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. Bakłażana, cukinię, cebulę i pomidory myjemy i również kroimy na ciemnie plasterki. Warzywa przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i mieszamy.
Pomidory z puszki przekładamy do osobnej miski. Dodajmy wodę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki mieszamy.
Sos pomidorowy przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układany naprzemiennie plasterki warzyw. Zapiekankę od góry oprószamy ziołami i posypujemy rozkurzonym serem feta.
Briam przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 15 minut.