Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Briam to warzywna zapiekanka w greckim stylu. Kolorowa, aromatyczna i pełna smaku. Robi się ją bardzo prosto - wystarczy pokroić warzywa na cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, a następnie doprawić mieszanką ziół i przypraw. Idealna propozycja dla wegetarian, osób na diecie i wszystkich, którzy lubią zdrową kuchnię.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242724
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242724
Składniki
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. Bakłażana, cukinię, cebulę i pomidory myjemy i również kroimy na ciemnie plasterki. Warzywa przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i mieszamy.
Pomidory z puszki przekładamy do osobnej miski. Dodajmy wodę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki mieszamy.
Sos pomidorowy przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układany naprzemiennie plasterki warzyw. Zapiekankę od góry oprószamy ziołami i posypujemy rozkurzonym serem feta.
Briam przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 15 minut.