Do góry

Dania główne Przepis na:

Brokuł z ciecierzycą i marchewką.

Brokuł z ciecierzycą i marchewką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 197

Dodano:

Odsłon: 239

Prosty sposób na aromatyczną porcję warzyw.

Składniki

  • brokuł
  • 3 marchewki
  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • ocet jabłkowy ok. 1 łyżeczka
  • sok z cytryny ok. 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny, kurkuma, papryka słodka, bazylia, imbir, cukier
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brokuł z ciecierzycą i marchewką.

Przygotowanie

  1. 1. Brokuł kroimy w różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 5-10min. (żeby był lekko twardy).

    2. Podgrzwamy olej wraz z wyciśnietym przez praskę ząbkiem czosnku. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę oraz ciecierzycę. Szybko dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny i podsmażamy ciągle mieszając.

    3. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem ok 5min., co jakiś czas mieszając.

    4. Dadajemy odsączonego brokuła wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania, przykrywamy i całość dusimy kolejne parę minut aż brokuł zmięknie.

    5. Powstały sos po spróbowaniu zagęszczamy łyżeczką skrobi ziemniaczanej oraz łyżeczką mąki kukurydzianej rozrobionymi w ok. 2 łyżkach zimnej wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń