Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 197
Dodano: 20.11.2020
Odsłon: 239
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
1. Brokuł kroimy w różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 5-10min. (żeby był lekko twardy).
2. Podgrzwamy olej wraz z wyciśnietym przez praskę ząbkiem czosnku. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę oraz ciecierzycę. Szybko dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny i podsmażamy ciągle mieszając.
3. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem ok 5min., co jakiś czas mieszając.
4. Dadajemy odsączonego brokuła wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania, przykrywamy i całość dusimy kolejne parę minut aż brokuł zmięknie.
5. Powstały sos po spróbowaniu zagęszczamy łyżeczką skrobi ziemniaczanej oraz łyżeczką mąki kukurydzianej rozrobionymi w ok. 2 łyżkach zimnej wody.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)