Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bruschetty lekkie i kolorowe"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 434
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 434
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Składniki
Papryczkę chilli oczyść i drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odsączoną fasolę i listki pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidory pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę, oliwki i rukolę drobno posiekaj i wymieszaj z pomidorami, dodaj trochę soku z limonki i oliwę.
Kromki ciabatty obsmaż na złoty kolor. Kiedy wystygną, posmaruj je pastami. Przed podaniem kanapeczki z pastą fasolową skrop oliwą, a z pastą pomidorową – udekoruj szynką parmeńską.
Mrożony groszek pół godziny wcześniej wyjmij z zamrażarki. W rondelku zagotuj wodę, lekko posól. Wsyp groszek i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź go i poczekaj, aż ścieknie woda. Pastę możesz też zrobić ze świeżego groszku. Obierz ząbki czosnku.
Do blendera wsyp groszek, dodaj starty parmezan (trochę odłóż do dekoracji) lub zetrzyj ser bezpośrednio do groszku (tak jest na zdjęciu). Wsyp jeszcze listki mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wszystkie dokładnie zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny albo, jeśli lubisz wsypać garść kiełków, np. rzodkiewki. Wystudzone tosty posmaruj zieloną pastą groszkową i posyp startym parmezanem.Źródło: Na żywo