Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym jest bryzol? To potrawa znana wszystkim, którzy pamiętają czasy PRL-u. Bryzol królował wówczas w barach mlecznych i stołówkach pracowniczych. W praktyce niewiele różnił się od popularnego dziś kotleta mielonego. Chcąc jednak powrócić do smaku sprzed dekad, warto zaopatrzyć się w wołowinę i bardzo drobno ją posiekać, a następnie uformować dość cienki - w porównaniu z mielonym - kotlet i obtoczyć go nie w bułce tartej, lecz w mące. W zestawie z takim mięsem serwowano zwykle sos z pieczarek i cebuli. By dodać daniu więcej finezji, można przygotować bryzol w sosie grzybowym - z aromatycznych borowików albo podgrzybków.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 19
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 19
Składniki
Rozpuść na patelni masło i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry podgrzybki (jeśli korzystasz z suszonych, namocz je godzinę wcześniej). Smaż przez około 5 minut (aż grzyby zmiękną), po czym wlej na patelnię śmietankę. Zredukuj na wolnym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Posiekaj wołowinę na niewielkie kawałki, ewentualnie zmiel w maszynce z użyciem sitka o grubych oczkach. Połącz mięso z rozkłóconym jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj (najlepiej ręką) tak, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Uformuj z niej 4 kule i spłaszcz je na dość cienkie kotlety. Każdy obtocz w mące. Usmaż je na rozgrzanym oleju (po 1,5-2 minuty z każdej strony).
Bryzol podawaj polany sosem grzybowym z porcją ziemniaczanego purée.