Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moda na dania kultowe z PRL-u nie przemija i nas to bardzo cieszy, ponieważ jest to trochę wspomnienie dzieciństwa, tamtych klimatów, babcinej i maminej kuchni, niewyszukanej i oszczędnej, dopasowanej do trudnych czasów. Takim daniem charakterystycznym dla kuchni lat 70-tych jest bryzol, czyli prosty mielony z np. karkówki obtoczony w mące, usmażony na smalcu, zanurzony w dużej ilości rumianej cebulki. Po prostu pychota!
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 26
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 82
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 117
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 26
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 82
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 117
Składniki
Mięso z karkówki kroimy w drobną kostkę.
Mielimy karkówkę w maszynce do mielenia ( sitko o średnich oczkach). Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz papryką wędzoną i pieprzem ziołowym. Wbijamy jajko. Całość doskonale wyrabiamy.
Formujemy płaskie, okrągłe kotlety, które oprószamy dosyć obficie mąką.
Na jednej, dużej patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu. Obieramy cebule, kroimy je w piórka lub półkrążki. Wrzucamy na roztopiony, gorący tłuszcz, solimy i dusimy cebulę do zeszklenia.
Na drugiej patelni roztapiamy łyżkę smalcu i smażymy na nim, na umiarkowanym ogniu bryzole z obu stron na rumiano.
Podsmażone bryzole przekładamy na cebulę. Dosmażamy całość, aż kotlety dojdą w środku, a cebula się przyrumieni.
Bryzol z karkówki gotowy!
Nasze rady:
Smalec możemy zastąpić olejem rzepakowym roztopionym z odrobiną masła.
Do zrobienia bryzoli możemy użyć wołowiny mielonej lub wieprzowiny z łopatki albo szynki.
Podałyśmy bryzole z buraczkami na ciepło i ziemniakami utłuczonymi z odrobiną mleka. To taki tradycyjny, domowy zestaw jeszcze z lat 70-tych, bardzo przez nas lubiany.