Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moda na dania kultowe z PRL-u nie przemija i nas to bardzo cieszy, ponieważ jest to trochę wspomnienie dzieciństwa, tamtych klimatów, babcinej i maminej kuchni, niewyszukanej i oszczędnej, dopasowanej do trudnych czasów. Takim daniem charakterystycznym dla kuchni lat 70-tych jest bryzol, czyli prosty mielony z np. karkówki obtoczony w mące, usmażony na smalcu, zanurzony w dużej ilości rumianej cebulki. Po prostu pychota!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 130
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3801
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 238
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 214
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 130
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3801
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 238
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 214
Składniki
Mięso z karkówki kroimy w drobną kostkę.
Mielimy karkówkę w maszynce do mielenia ( sitko o średnich oczkach). Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz papryką wędzoną i pieprzem ziołowym. Wbijamy jajko. Całość doskonale wyrabiamy.
Formujemy płaskie, okrągłe kotlety, które oprószamy dosyć obficie mąką.
Na jednej, dużej patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu. Obieramy cebule, kroimy je w piórka lub półkrążki. Wrzucamy na roztopiony, gorący tłuszcz, solimy i dusimy cebulę do zeszklenia.
Na drugiej patelni roztapiamy łyżkę smalcu i smażymy na nim, na umiarkowanym ogniu bryzole z obu stron na rumiano.
Podsmażone bryzole przekładamy na cebulę. Dosmażamy całość, aż kotlety dojdą w środku, a cebula się przyrumieni.
Bryzol z karkówki gotowy!
Nasze rady:
Smalec możemy zastąpić olejem rzepakowym roztopionym z odrobiną masła.
Do zrobienia bryzoli możemy użyć wołowiny mielonej lub wieprzowiny z łopatki albo szynki.
Podałyśmy bryzole z buraczkami na ciepło i ziemniakami utłuczonymi z odrobiną mleka. To taki tradycyjny, domowy zestaw jeszcze z lat 70-tych, bardzo przez nas lubiany.