Jednogarnkowe gruzińskie danie, obowiązkowo musi zawierać cebulę i pomidory oraz mięso lub ryby, reszta jest dowolna! Oczywiście rozpływa się w ustach.
Bugłama z baraniny
Składniki
- baranina łopatka 75 dag
- Cebula 2 szt
- Czosnek 2-3 ząbki
- Pomidor 2 szt
- ziemniaki 2 szt
- Papryka czerwonapól
- Ciecierzyca 100 g
- Ryż 50 g
- Soczewica czerwona 50g
- Mięta, kolendra
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- papryka słodka, ostra,tymianek, majeranek,kolendra, kmin
- dodatkowo: kurkuma, cynamon, koper włoski, liść, ziele.
- tłuszcz do podsmażania u mnie smalec
- Sól
Składniki
- baranina łopatka 75 dag
- Cebula 2 szt
- Czosnek 2-3 ząbki
- Pomidor 2 szt
- ziemniaki 2 szt
- Papryka czerwonapól
- Ciecierzyca 100 g
- Ryż 50 g
- Soczewica czerwona 50g
- Mięta, kolendra
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- papryka słodka, ostra,tymianek, majeranek,kolendra, kmin
- dodatkowo: kurkuma, cynamon, koper włoski, liść, ziele.
- tłuszcz do podsmażania u mnie smalec
- Sól

Etapy przygotowania
Cieciorkę namoczyłam przez noc. Baraninę pokroiłam w grubą kostkę.

Cebulę lekko zrumieniłam w rondlu. Mięso oprószyłam przyprawami, zaplatał mi się jeszcze cynamon i koper włoski, który idealnie pasuje do baraniny. Mięso i czosnek dałam do rondla i też podsmażyłam.

Dodałam namoczoną cieciorkę i paprykę oraz miętę, podlałam woda Całość dusiłam około 1,5 h- 2 h , do miękkości mięsa. Ta baranina była dosyć młoda. W sumie danie będzie się dusiło 2 h

Dodałam ziemniaki w mundurkach pokrojone w półksiężycki,pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone w cząstki oraz ryż i soczewicę. Całość dusiłam jeszcze 30 min.

Pod koniec dodałam koncentrat, sól. A po wyłączeniu ognia posypałam liśćmi kolendry.

:D

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2221

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 24
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2221

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 24



Składniki
- baranina łopatka 75 dag
- Cebula 2 szt
- Czosnek 2-3 ząbki
- Pomidor 2 szt
- ziemniaki 2 szt
- Papryka czerwonapól
- Ciecierzyca 100 g
- Ryż 50 g
- Soczewica czerwona 50g
- Mięta, kolendra
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- papryka słodka, ostra,tymianek, majeranek,kolendra, kmin
- dodatkowo: kurkuma, cynamon, koper włoski, liść, ziele.
- tłuszcz do podsmażania u mnie smalec
- Sól
Cieciorkę namoczyłam przez noc. Baraninę pokroiłam w grubą kostkę.
Cebulę lekko zrumieniłam w rondlu. Mięso oprószyłam przyprawami, zaplatał mi się jeszcze cynamon i koper włoski, który idealnie pasuje do baraniny. Mięso i czosnek dałam do rondla i też podsmażyłam.
Dodałam namoczoną cieciorkę i paprykę oraz miętę, podlałam woda Całość dusiłam około 1,5 h- 2 h , do miękkości mięsa. Ta baranina była dosyć młoda. W sumie danie będzie się dusiło 2 h
Dodałam ziemniaki w mundurkach pokrojone w półksiężycki,pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone w cząstki oraz ryż i soczewicę. Całość dusiłam jeszcze 30 min.
Pod koniec dodałam koncentrat, sól. A po wyłączeniu ognia posypałam liśćmi kolendry.
:D
Smacznego :)
To jest mega!!!! :)
Świetne danie.
Ale bym sobie zjadła taką porcyjkę:)
Cóż za wymyślne danie!
Pyszotka:)