Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułeczki Bao z kaczką

Bułeczki Bao z kaczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1192

Dodano:

Odsłon: 8715

Gua bao to chińskie bułki z ciasta na parze - delikatne i puszyste. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. U mnie podane są ze smażona kaczką, warzywami i ostrym sosem. Są idealne na obiad lub jako przystawka.

Składniki

  • BAO:
  • Woda - 100ml
  • Mleko - 100ml
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Drożdże świeże - 20g
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mąka - 2 szklanki
  • SOS:
  • Majonez - 3 łyżki
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek (przeciśnięty)
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Pieprz czarny do smaku
  • KACZKA
  • Pierś z kaczki - 3szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy - pieprz, kolendra, papryka słodka,przyprawa chińska,
  • trawa cytrynowa, ziele angielskie mielone, czosnek granulowany
  • DO POSYPANIA:
  • Sezam - 1 łyżka
  • Słonecznik - 1 łyżka
  • Czarnuszka - 1 łyżka
  • SAŁATKA:
  • Kapusta czerwona - 1/4 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • Olej do smarowania Bao
  • Sprzęt do gotowania na parze
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kluseczek. Wodę i mleko lekko podgrzewamy - ma być letnia - i mieszamy w niej drożdże. Po chwili dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na ok 1cm i wycinamy kółka. Ja wycinałam kieliszkiem więc moje bułeczki były małe. Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie olejem i składamy na pół. Dzięki warstwie oleju bułki się nie sklejają

    Z tych składników wyszło mi 13 bułeczek.

  2. Teraz bułeczki muszę jeszcze raz odpocząć i urosnąć. Powinno wystarczyć im 20 minut.

    W tym czasie możemy robić resztę.

  3. Przygotowujemy dodatki.

    Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórki. Zalewamy octem i sosem sojowym.

    Wszystkie składniki na sos mieszamy i ewentualnie doprawiamy.

    Składniki do posypania mieszamy. Można również posypywać prażonymi orzechami albo kiełkami.

  4. Kaczkę kroimy w cienkie plastry. Mięso najlepiej zamarynować w oleju z przyprawami już dzień wcześniej. Smażymy na patelni (już bez dodatku oleju) aż ładnie się zarumieni.

  5. Bułeczki gotujemy na parze około 8 minut. Można oczywiście robić to tradycyjnie "na łachu" czyli na ściereczce bawełnianej. Ja zainwestowałam w bambusowy koszyk i bardzo polecam! Można kupić także wersję piętrową i gotować więcej na raz. Jeśli macie taki koszyczek to trzeba w środku wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia (ja używam z powodzeniem tego drugiego).

  6. Bao smarujemy sosem, wkładamy do środka warzywa, kaczkę i posypujemy ziarnami. Podajemy od razu, wtedy bułeczki są najdelikatniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 30 października Ale bajka! zawsze chcialam sprobowac i wydawalo mi sie , ze jest z tym sporo zachodu. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń