Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 11784

Dodano:

Odsłon: 244

Bułki do hamburgerów

Składniki

  • Rozczyn:
  • Mleko letnie 300 ml
  • Drożdże 20 g
  • Cukier łyżka
  • Mąka łyżka
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna Tortowa 500 g
  • Masło 50 g
  • Miód łyżka
  • Sól łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • Jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • Sezam
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki do hamburgerów

Przygotowanie

  1. Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do dużej miski Wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione i przestudzone masło, sól, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 minut.

    Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinę.

    Po tym czasie ciasto przekładamy na blat chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczamy dłonią , aby bułki nie były zbyt wyrośnięte do góry. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń