Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-09-2016
Mięciutkie i pulchne bułeczki przygotowywane na parze
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2020
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5402
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2020
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5402
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dolewamy do tego roztrzepane jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, zarabiamy je ponownie i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat posypany mąką, aby urosły.
Do dużego garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy ściereczkę lub gazę i mocno obwiązujemy sznurkiem. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na ściereczce układamy po 4 kulki i przykrywamy garnek miską o średnicy garnka. Bułki parujemy ok. 10-12 minut. * z podanej porcji wychodzi ok. 13 pampuchów